Zmodyfikowane komórki macierzyste produkują toksynę zabijającą komórki glejaka

27 października 2014, 13:48

Naukowcy z Harvardzkiego Instytutu Komórek Macierzystych i Massachusetts General Hospital zaprezentowali zmodyfikowane genetycznie komórki macierzyste, które mogą produkować i wydzielać toksynę uśmiercającą guzy mózgu.



Nowy materiał na protezy naczyń

29 kwietnia 2015, 11:12

Austriaccy naukowcy opracowali sztuczne naczynia krwionośne ze specjalnego elastomeru. Mają one świetne właściwości mechaniczne i z czasem są zastępowane przez endogenne tkanki, dzięki czemu na końcu otrzymuje się w pełni funkcjonalne nowe naczynie.


Odkryto nową funkcję łożyska

10 września 2015, 14:15

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze ujawnili nową funkcję łożyska. Odkryli miejsca, w których w tygodniach następujących po utworzeniu serca przechowywany i stopniowo uwalniany jest tlen dla zarodka.


Im więcej żołędzi w lesie, tym więcej chorych na boreliozę

19 lutego 2016, 06:25

Obfitość żołędzi w danym roku może oznaczać większą liczbę zachorowań na boreliozę dwa lata później. Dlaczego? Im więcej żołędzi, tym więcej myszy - nosicielek krętka boreliozy, którego łatwo przekazują one kleszczom. Z kolei te przekazują krętka ludziom.


Metoda na infekcję: sabotowanie wzrostu wici

1 września 2016, 12:27

Wiedząc, że istnieje korelacja między ruchliwością bakterii a infekcją, japońscy naukowcy sprawdzają, jak na rozwój choroby wpłynie zaburzenie tworzenia napędzającej patogeny wici.


Zmysł elektryczny od podszewki

7 marca 2017, 11:41

Podstawy anatomiczne elektrorecepcji rekinów czy płaszczek są znane od dziesięcioleci, jednak dopiero teraz naukowcy rozszyfrowali dokładny mechanizm tego zjawiska, czyli to, w jaki sposób receptory wychwytują słabe sygnały.


Polifenol zielonej herbaty oddziałuje na wczesne etapy alzheimera

12 października 2017, 05:29

Dowody przedkliniczne sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, zaburza powstawanie neurotoksycznych oligomerów peptydu beta-amyloidu.


Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku

21 marca 2018, 11:18

Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.


Im większe miasto, tym efektywniejsze zużycie wody

10 października 2018, 09:52

Rosnąca liczba ludności wywiera coraz większy wpływ na środowisko naturalne. Szczególnym wyzwaniem jest zapewnienie odpowiednich zasobów rozrastającym się miastom, których zapotrzebowanie na surowce naturalne jest olbrzymie. Okazuje się, że zwiększenie liczby mieszkańców miasta może prowadzić do lepszego wykorzystywania zasobów


TARGET-seq, nowatorski sposób na śledzenie komórek nowotworowych

13 lutego 2019, 05:32

Specjaliści z Medical Research Council (MRC) Weatherall Institute of Molecular Medicine na Oxford University opracowali nową technikę, która pozwala śledzić błędy genetyczne w indywidualnych komórkach nowotworowych i wyłapywać te, które mogą prowadzić do niekontrolowanego wzrostu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy